Polecam sprawdzone przepisy kulinarne potraw regionalnych /głównie z terenu Beskidu Śląskiego/ oraz z innych części świata, do których udało mi się dotrzeć. Niektóre z nich będą zilustrowane zdjęciami przedstawiającymi: jesienny „rytuał” kiszenia kapusty, zielonoświątkowe smażenie jajecznicy, świniobicie, wędzenie mięsa i kiełbas.

Przepisy potraw zdecydowałem się podzielić na:


W redagowaniu przepisów korzystam z książki pt.,, Potrawy regionalne Wisły i Śląska Cieszyńskiego” pod red. Marii Maciejczek- Madej, wydanej przez
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle



Leży se na stole, na czystym, umytym,
Płóciennym serwetym czyściutko nakrytym,
Z przitrzeszczanóm skórkóm, równiutko ukroto,
Nie zmieniła bych ji na świycące złoto.
Bo w tej skórce chleba skowrónka śpiywani,
je kąszczyczek chleba i kóniczków grani
są promyczki słońca, je ludzki starani
je praca bez kóńca i miłość bez granic.
Chlebiczku woniący, powszedni nasz chlebie,
złe to były czasy jak nie było ciebie.
Dzisio za to wszyscy do syta cie jymy,
ale cie za mało isto szanujymy...
Aniela Kupiec
  • descriptionGaleria - Wiosna
  • descriptionGaleria - Lato
  • descriptionGaleria - Jesień
  • descriptionGaleria - Zima