ZUPY

Chudo Jewa z chlebem

Składniki:

  • 0,5 l wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mała cebula
  • 1 litr kwaśnego mleka /może być maślanka/
  • 1 szkl. śmietany
  • łyżka bryndzy
  • 1 łyżeczka mąki
  • odrobina skwarek

Zagotować wodę, dodać roztarty czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. W osobnym naczyniu rozmieszać kwaśne mleko /maślankę/ ze śmietaną, bryndzą i mąką. Wlać do wrzącej wody i zagotować. Dodać do zupy „wytopiónych szpyrek” /skwarek/ i podrobionego chleba.

Możemy podawać także z ugotowanymi ziemniakami.

(Doskonała na pierwsze przymrozki!)



Kwaśnica

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg nóżek wieprzowych wędzonych /może być golonka, żeberka/
  • ¼ l śmietany
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • sól, pieprz

Kapustę zagotować i odcedzić. / Wywar wlewamy do naczynia./ Z mięsa ugotować wywar i wyjąć mięso. /Jeżeli są to żeberka, obieramy je z kości./ Do wywaru z mięsa wlać wywar z kapusty, zabielić śmietaną i mąką, dodać mięso i zagotować. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.



Czoskula

Składniki:

  • 1 gruba kromka żytniego chleba
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła lub łoju
  • sól, pieprz

Skibkę /kromkę/ żytniego chleba pokroić w kostkę, rozetrzeć z solą ząbek czosnku, włożyć razem na talerz, dodać odrobinę masła lub łoju, zalać wrzątkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub chlebem.



Zupa z maślónki /maślanki/

Składniki:

  • 1 l maślanki
  • 2 łyżeczki maki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól
  • kminek, grzyby suszone lub koperek

Maślankę zagotować, należy ją mieszać /najlepiej rogólką – mątewką/ żeby się nie zwarzyła. Następnie w 3 łyżkach wody rozprowadzić mąkę, wlać do maślanki i zagotować. Dodać śmietanę i łyżeczkę soli.

Jeżeli chcemy podawać ją z kminkiem lub grzybami, to należy je zagotować osobno w małej ilości wody, jeżeli z koperkiem dodajemy go tuż przed podaniem.

Tę zupę spożywa się zazwyczaj z ziemniakami lub chlebem.

Zupa z kiszki, czyli z kwaśnego mleka

Składniki:

  • 1 l kiszki /zsiadłego mleka/
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 2 łyżki maki
  • kminek lub koper
  • sól
  • zielona pietruszka

Zsiadłe mleko zagotować z kminkiem lub koprem na wolnym ogniu, należy mieszać, by nie powstały grudki. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i ponownie zagotować. Doprawić solą. Podawać z ziemniakami i zieloną pietruszką.

(Polecam ją osobom cierpiącym na kaca!)

Zupa fasolowa z pieczkami /suszonymi owocami/

Składniki:

  • 30 dag fasoli
  • 3 dag suszonych śliwek
  • 2 dag suszonych gruszek
  • 2 dag suszonych jabłek
  • cukier
  • gałka muszkatołowa

Fasolę umyć, namoczyć w zimnej wodzie, ugotować.

Suszone owoce, namoczyć i ugotować do miękkości. /Ze śliwek wyjąć pestki./

Połączyć z ugotowaną fasolą i kilka minut gotować razem.

Doprawić do smaku solą, cukrem, można dodać kwasku cytrynowego i gałki muszkatołowej.

(Tę zupę pamiętam z dzieciństwa. Podawano ją w Wigilię Bożego Narodzenia. Świetna na miłe wspomnienia!)



Zupa grzybowa z gałuszkami

Składniki:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 1,5 l wody
  • ¼ l kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól

Ciasto na gałuszki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • odrobina wody

Sposób wykonania zupy:

Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Ugotować włoszczyznę z przyprawami. Miękkie grzyby pokroić w paseczki. Połączyć wywary. Zabielić mąką i śmietaną.

Osobno we wrzącej osolonej wodzie gotujemy gałuszki, które robimy następująco:

Do mąki dodać jajko, łyżeczkę soli i masła i łyżkę wody. Zagnieść ciasto.

Toczyć wałeczki i skubać małe gałuszki. Ugotować.

Podaje się osobno w dużej misce, polane masłem.

Gałuszki dojada się do zupy z osobnego talerza.

/Polecam podanie gałuszek na dużym wspólnym talerzu./



Bulczónka – zupa ziemniaczana

Składniki:

  • 2 l wody
  • 1 kg ziemniaków
  • kminek, sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 10 dag mąki
  • 10 dag smalcu lub słoniny
  • 2 duże cebule
  • 2 jaja

Sposób wykonania:

Obrane ziemniaki pokroić w plastry lub w kostkę, ugotować w osolonej wodzie, dodać kminek, czosnek i pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę z dodatkiem drobno pokrojonej w kostkę cebuli i jajka. Gdy jajko się zetnie, zasmażkę rozprowadzić zimną wodą i zagotować, dodać do gotującej się zupy i doprawić. Można jeść samą zupę lub z chlebem.



Zupa szczawiowa

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 0,5 kg kości na wywar
  • łyżka masła
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 5 - 6 garści szczawiu
  • 1 kg młodych ziemniaków

Sposób wykonania:

Ugotować wywar z kości, można dodać włoszczyznę.

Szczaw opłukać, odciąć grube łodygi, posiekać i obgotować w małej ilości wody. Odcedzić i zasmażyć na maśle. Połączyć z przecedzonym wywarem. Zupę podprawić zawiesiną z maki i śmietany, zagotować. Doprawić. Podaje się z młodymi ziemniakami lub jajkami ugotowanymi na twardo.

(Do dzisiaj pamiętam smak tej zupy... Szczaw trzeba było se nazbiyrać samemu.)



Bryja

Składniki:

  • 1 kg owoców /jabłka, gruszki, śliwki/
  • 1 l wody
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • cukier, sól, cynamon

Sposób wykonania:

Owoce opłukać, wypestkować. Zalać wodą, gotować na małym ogniu do miękkości. Śmietanę połączyć z mąką, wlać do owoców, zagotować. Doprawić. Podawać z ziemniakami.

(Najlepiej smakuje późną jesienią.)



Polywka

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego wędzonego z kością / z wieprzka własnego chowu/
  • włoszczyzna
  • ¼ l mleka lub śmietany
  • 2 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • 1 kg ziemniaków lub makaron

Sposób wykonania:

Sporządzić wywar z wędzonki i włoszczyzny, do gotowania dodać pieprz. Doprawić do smaku przyprawami i roztartym czosnkiem. Przed podaniem dodać mleko lub śmietanę. Podaje się z ziemniakami lub makaronem – nuglami. /nitki/.

/ Ludziska, niebo w gębie!!!/



Polywka z baraniny

Składniki:

  • 40 dag baraniny
  • włoszczyzna
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Mięso umyć, ugotować z włoszczyzną, dodać roztarty czosnek, doprawić.

Wywar odcedzić, podawać z ziemniakami, ale jest też bardzo dobry z ryżem.

(Polecam z ryżem i ugotowanym mięsem baranim z rosołu.)

  • descriptionGaleria - Wiosna
  • descriptionGaleria - Lato
  • descriptionGaleria - Jesień
  • descriptionGaleria - Zima