Menu
Copyright Cakper
Tworzenie stron WWW Cieszyn © 2006-11
ZUPY
Chudo Jewa z chlebem
Składniki:
- 0,5 l wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 mała cebula
- 1 litr kwaśnego mleka /może być maślanka/
- 1 szkl. śmietany
- łyżka bryndzy
- 1 łyżeczka mąki
- odrobina skwarek
Zagotować wodę, dodać roztarty czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. W osobnym naczyniu rozmieszać kwaśne mleko /maślankę/ ze śmietaną, bryndzą i mąką. Wlać do wrzącej wody i zagotować. Dodać do zupy „wytopiónych szpyrek” /skwarek/ i podrobionego chleba.
Możemy podawać także z ugotowanymi ziemniakami.
(Doskonała na pierwsze przymrozki!)
Kwaśnica
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg nóżek wieprzowych wędzonych /może być golonka, żeberka/
- ¼ l śmietany
- 1 łyżka maki pszennej
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- sól, pieprz
Kapustę zagotować i odcedzić. / Wywar wlewamy do naczynia./ Z mięsa ugotować wywar i wyjąć mięso. /Jeżeli są to żeberka, obieramy je z kości./ Do wywaru z mięsa wlać wywar z kapusty, zabielić śmietaną i mąką, dodać mięso i zagotować. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Czoskula
Składniki:
- 1 gruba kromka żytniego chleba
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła lub łoju
- sól, pieprz
Skibkę /kromkę/ żytniego chleba pokroić w kostkę, rozetrzeć z solą ząbek czosnku, włożyć razem na talerz, dodać odrobinę masła lub łoju, zalać wrzątkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub chlebem.
Zupa z maślónki /maślanki/
Składniki:
- 1 l maślanki
- 2 łyżeczki maki
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól
- kminek, grzyby suszone lub koperek
Maślankę zagotować, należy ją mieszać /najlepiej rogólką – mątewką/ żeby się nie zwarzyła. Następnie w 3 łyżkach wody rozprowadzić mąkę, wlać do maślanki i zagotować. Dodać śmietanę i łyżeczkę soli.
Jeżeli chcemy podawać ją z kminkiem lub grzybami, to należy je zagotować osobno w małej ilości wody, jeżeli z koperkiem dodajemy go tuż przed podaniem.
Tę zupę spożywa się zazwyczaj z ziemniakami lub chlebem.
Zupa z kiszki, czyli z kwaśnego mleka
Składniki:
- 1 l kiszki /zsiadłego mleka/
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 2 łyżki maki
- kminek lub koper
- sól
- zielona pietruszka
Zsiadłe mleko zagotować z kminkiem lub koprem na wolnym ogniu, należy mieszać, by nie powstały grudki. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i ponownie zagotować. Doprawić solą. Podawać z ziemniakami i zieloną pietruszką.
(Polecam ją osobom cierpiącym na kaca!)
Zupa fasolowa z pieczkami /suszonymi owocami/
Składniki:
- 30 dag fasoli
- 3 dag suszonych śliwek
- 2 dag suszonych gruszek
- 2 dag suszonych jabłek
- cukier
- gałka muszkatołowa
Fasolę umyć, namoczyć w zimnej wodzie, ugotować.
Suszone owoce, namoczyć i ugotować do miękkości. /Ze śliwek wyjąć pestki./
Połączyć z ugotowaną fasolą i kilka minut gotować razem.
Doprawić do smaku solą, cukrem, można dodać kwasku cytrynowego i gałki muszkatołowej.
(Tę zupę pamiętam z dzieciństwa. Podawano ją w Wigilię Bożego Narodzenia. Świetna na miłe wspomnienia!)
Zupa grzybowa z gałuszkami
Składniki:
- 5 dag suszonych grzybów
- pęczek włoszczyzny
- 1 duża cebula
- 1,5 l wody
- ¼ l kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- pieprz, sól
Ciasto na gałuszki:
- 30 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżka masła
- odrobina wody
Sposób wykonania zupy:
Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Ugotować włoszczyznę z przyprawami. Miękkie grzyby pokroić w paseczki. Połączyć wywary. Zabielić mąką i śmietaną.
Osobno we wrzącej osolonej wodzie gotujemy gałuszki, które robimy następująco:
Do mąki dodać jajko, łyżeczkę soli i masła i łyżkę wody. Zagnieść ciasto.
Toczyć wałeczki i skubać małe gałuszki. Ugotować.
Podaje się osobno w dużej misce, polane masłem.
Gałuszki dojada się do zupy z osobnego talerza.
/Polecam podanie gałuszek na dużym wspólnym talerzu./
Bulczónka – zupa ziemniaczana
Składniki:
- 2 l wody
- 1 kg ziemniaków
- kminek, sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży ogórek kiszony
- 10 dag mąki
- 10 dag smalcu lub słoniny
- 2 duże cebule
- 2 jaja
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokroić w plastry lub w kostkę, ugotować w osolonej wodzie, dodać kminek, czosnek i pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę z dodatkiem drobno pokrojonej w kostkę cebuli i jajka. Gdy jajko się zetnie, zasmażkę rozprowadzić zimną wodą i zagotować, dodać do gotującej się zupy i doprawić. Można jeść samą zupę lub z chlebem.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- 1,5 l wody
- 0,5 kg kości na wywar
- łyżka masła
- pół szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 5 - 6 garści szczawiu
- 1 kg młodych ziemniaków
Sposób wykonania:
Ugotować wywar z kości, można dodać włoszczyznę.
Szczaw opłukać, odciąć grube łodygi, posiekać i obgotować w małej ilości wody. Odcedzić i zasmażyć na maśle. Połączyć z przecedzonym wywarem. Zupę podprawić zawiesiną z maki i śmietany, zagotować. Doprawić. Podaje się z młodymi ziemniakami lub jajkami ugotowanymi na twardo.
(Do dzisiaj pamiętam smak tej zupy... Szczaw trzeba było se nazbiyrać samemu.)
Bryja
Składniki:
- 1 kg owoców /jabłka, gruszki, śliwki/
- 1 l wody
- 1-2 łyżki słodkiej śmietany
- 1 łyżka mąki
- cukier, sól, cynamon
Sposób wykonania:
Owoce opłukać, wypestkować. Zalać wodą, gotować na małym ogniu do miękkości. Śmietanę połączyć z mąką, wlać do owoców, zagotować. Doprawić. Podawać z ziemniakami.
(Najlepiej smakuje późną jesienią.)
Polywka
Składniki:
- ½ kg mięsa wieprzowego wędzonego z kością / z wieprzka własnego chowu/
- włoszczyzna
- ¼ l mleka lub śmietany
- 2 l wody
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz ziarnisty
- 1 kg ziemniaków lub makaron
Sposób wykonania:
Sporządzić wywar z wędzonki i włoszczyzny, do gotowania dodać pieprz. Doprawić do smaku przyprawami i roztartym czosnkiem. Przed podaniem dodać mleko lub śmietanę. Podaje się z ziemniakami lub makaronem – nuglami. /nitki/.
/ Ludziska, niebo w gębie!!!/
Polywka z baraniny
Składniki:
- 40 dag baraniny
- włoszczyzna
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Mięso umyć, ugotować z włoszczyzną, dodać roztarty czosnek, doprawić.
Wywar odcedzić, podawać z ziemniakami, ale jest też bardzo dobry z ryżem.
(Polecam z ryżem i ugotowanym mięsem baranim z rosołu.)