Menu
Copyright Cakper
Tworzenie stron WWW Cieszyn © 2006-11
POTRAWY Z PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH
Prażónki
Składniki:
- 0,5 kg mielonej pszenicy /żarnówki/
- 1/2 l wrzącej osolonej wody
- 1 l mleka, lub skwarki z boczku i słoniny
Sposób wykonania:
Mieloną pszenicę prażyć /bez tłuszczu/ na dużej patelni ok. 15 min. Cały czas mieszając /warzechą/, dolewamy osoloną wodę do ustalonej konsystencji, żeby od warzechy łodchodziła.
Podawać w głębokim talerzu zalane słodkim mlekiem lub ze skwarkami. Do popicia podajemy maślankę lub kwaśne mleko.
(Ociec powiadali, że w latach 40-tych było to podstawowe danie na jesień i zimę. Prażónki polecam ze skwarkami i kwaśnym mlekiem. Pamiętam z dzieciństwa drapanie w gardle, ponieważ w mące znajdowały się także otręby./
Żarnówka
Składniki:
- 1 l mleka
- 0,1 kg maki pszennej – żarnówki
- pół kostki masła
- cukier
- szczypta soli
- cynamon /dla smakoszy/
Sposób wykonania:
Zagotować mleko. Następnie mieszając, dosypujemy żarnówkę aż potrawa odpowiednio zgęstnieje. Podawać w głębokich talerzach polane masłem i posypane cukrem.
(W moim rodzinnym domu żarnówkę jadło się z kompotem jagodowym.)
Kluski na mleku – szwołki
Składniki:
- 1 l mleka
- 25 dag mąki krupczatki lub mąki żytniej
- 1 jajko
- sól, cukier
Sposób wykonania:
Zagotować mleko. Zarobić ciasto i wlać go /przez lejek lub widelec/ do gotującego się mleka. Podawać z mlekiem lub odcedzone z masłem i cukrem.