POTRAWY Z PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH

Prażónki

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej pszenicy /żarnówki/
  • 1/2 l wrzącej osolonej wody
  • 1 l mleka, lub skwarki z boczku i słoniny

Sposób wykonania:

Mieloną pszenicę prażyć /bez tłuszczu/ na dużej patelni ok. 15 min. Cały czas mieszając /warzechą/, dolewamy osoloną wodę do ustalonej konsystencji, żeby od warzechy łodchodziła.

Podawać w głębokim talerzu zalane słodkim mlekiem lub ze skwarkami. Do popicia podajemy maślankę lub kwaśne mleko.

(Ociec powiadali, że w latach 40-tych było to podstawowe danie na jesień i zimę. Prażónki polecam ze skwarkami i kwaśnym mlekiem. Pamiętam z dzieciństwa drapanie w gardle, ponieważ w mące znajdowały się także otręby./



Żarnówka

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 0,1 kg maki pszennej – żarnówki
  • pół kostki masła
  • cukier
  • szczypta soli
  • cynamon /dla smakoszy/

Sposób wykonania:

Zagotować mleko. Następnie mieszając, dosypujemy żarnówkę aż potrawa odpowiednio zgęstnieje. Podawać w głębokich talerzach polane masłem i posypane cukrem.

(W moim rodzinnym domu żarnówkę jadło się z kompotem jagodowym.)



Kluski na mleku – szwołki

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 25 dag mąki krupczatki lub mąki żytniej
  • 1 jajko
  • sól, cukier

Sposób wykonania:

Zagotować mleko. Zarobić ciasto i wlać go /przez lejek lub widelec/ do gotującego się mleka. Podawać z mlekiem lub odcedzone z masłem i cukrem.

  • descriptionGaleria - Wiosna
  • descriptionGaleria - Lato
  • descriptionGaleria - Jesień
  • descriptionGaleria - Zima